top of page

Hamad, Qatar

Zračna luka Hamad otvorena je 2014. godina, te je postala glavno zrakoplovno čvorište Katara, piše Conde Nast Traveler. Njome upravlja Qatar Airways, često proglašavan jednim od najboljih svjetskih avioprijevoznika. Po čemu je tako posebna? Na vrh liste sigurno ju je “pogurala” najnovija atrakcija otvorena 2022. godine. To je Orchard, zatvoreni tropski vrt koji se prostire na 6000 četvornih metara. U njemu se nalazi više od 300 stabala i 25.000 biljaka iz svih područja svijeta, a tu se smjestilo i 65 ugostiteljskih i maloprodajnih objekata. Zračna luka provodi i brojne projekte održivosti, pa tako, primjerice, godišnje reciklira 3979 tona organskog otpada koje kompostiranjem pretvaraju u gnojivo za biljke. Tijekom 2023. godine zračnom lukom Hamad prošlo je više od 45 milijuna putnika.

Međunarodna zračna luka Hamad u Dohi nije običan objekt za zračni promet, a posebno se istaknula uključivanjem suvremene umjetnosti u ogromnu zgradu zračne luke.

Selekcija izloženih instalacija kurirana je u suradnji s Katarskim muzejima, institucijom koja gura tradicionalne izložbene formate predstavljajući instalacije u različitim javnim prostorima diljem Katara.

Na aerodromu se trenutno nalazi 11 umjetničkih djela, a jedno od njih je Small Lies, američkog umjetnika i grafitera po imenu KAWS. Drvena skulptura visoka je 10 metara, teška je 15 tona, a inspirirana je KAWSovim odnosom prema drvenim igračkama iz djetinjstva. Tu je i nadrealni žuti medvjed, Lamp bear, švicarskog umjetnika Ursa Fischera, Other worlds, instalacija američkog kipara Toma Otternessa koji transformira javnu umjetnost u Druge svjetove kroz igrališta koja djeca otkrivaju i igraju se. Njegov se stil često opisuje kao crtani i veseli, a njegove komade ovdje prate minijaturne arapske figure.

Francuski umjetnik Jean-Michel Othoniel prikazuje COSMOS, veliku i zamršenu instalaciju globusa koja simbolizira put putnika diljem svijeta crpeći inspiraciju iz najstarijeg islamskog astrolaba koji se može pronaći u kolekciji Muzeja islamske umjetnosti.

8 sati između dva leta je doslovno proletilo.


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page